Hoe onderscheid je de echte theefanaten van de occasionele drinkers? Vraag hen of ze ooit al te maken hebben gehad met dat vreemde
Hoe onderscheid je de echte theefanaten van de occasionele drinkers? Vraag hen of ze ooit al te maken hebben gehad met dat vreemde olieachtige laagje dat bovenop hun verse tas thee drijft … Ergernis alom? Check, je hebt met een theedrinker te maken! Maar wat is dit vettig laagje op je thee en wat kan je eraan doen?
Hoewel het er vettig uitziet, is het laagje geen olie of vet. Het is een opeenhoping van de calcium of kalk uit het water dat samenklit met de chemicaliën uit je theebladeren. Deze chemische reactie resulteert in een drijvend laagje bovenop je thee, dat in het Engels tea scum wordt genoemd. Want hoe kan het ook anders dat ze in het land van de thee er een naam voor hebben?
Vooraleer je je zorgen begint te maken – ja, je mag tea scum drinken. Het laagje is 100% veilig, geurloos en meestal zelfs smaakloos. Het ziet er gewoon een beetje onappetijtelijk uit en maakt de afwas achteraf net iets moeilijker.
Ik heb lange tijd gedacht dat de mokken en tassen waar ik uit dronk gewoonweg vuil waren. Thuis zie ik het namelijk amper, op kantoor des te vaker. Maar daar heeft het niets mee te maken. Aangezien het vettig laagje het resultaat is van de chemische combinatie van kalk uit je water en chemicaliën in je thee, speelt de samenstelling van je water een grote rol. Als je ergens woont waar het water ‘hard’ is (= veel kalk bevat), dan heb je het sneller zitten. En als je, net zoals mij, ergens in België of Nederland woont, dan heb je bijna altijd prijs op hard water.
Aangezien de oorzaak niet ver te zoeken is, is de oplossing dat ook niet: onthard water, uit een waterfilter bijvoorbeeld, zal bij je volgende dampende tas goodness veel verschil maken. Je kan ook flessenwater gebruiken, maar dat is niet bepaald ecologisch, en zelfs dan kunnen kalkrestjes uit je waterkoker de boel bederven.
De snelste oplossing? Als je ooit al je aanrecht te lijf bent gegaan met azijn, dan klinkt het allicht vrij logisch: kalk wordt afgebroken door zuren. Voeg dus enkele druppels citroen toe aan je thee en het laagje zal als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Hoe onderscheid je de echte theefanaten van de occasionele drinkers? Vraag hen of ze ooit al te maken hebben gehad met dat vreemde
Laat je theezakjes al een tijdje links liggen, of heb je de wondere wereld van losse thee nog maar net ontdekt? In ieder geval