Laat je theezakjes al een tijdje links liggen, of heb je de wondere wereld van losse thee nog maar net ontdekt? In ieder geval
Laat je theezakjes al een tijdje links liggen, of heb je de wondere wereld van losse thee nog maar net ontdekt? In ieder geval heb je je waarschijnlijk al afgevraagd hoe je verse thee het best bewaart. In deze blog vind je alles wat je moet weten over de houdbaarheid van je losse thee mét handige checklist om ze zo lang mogelijk vers te houden.
Hoewel verse thee niet echt vervalt, wacht je best niet te lang met hem te drinken. Thee wordt niet vies of rot, maar de smaak vermindert wel, tot op het punt waarop je thee bijna smaakloos is. Idealiter drink je ‘m binnen de 3 maanden, maar ik merk persoonlijk nog geen smaakvermindering na die periode. Bewaar je losse thee goed, dan kan je er minstens een jaar van genieten.
Tip: Sommige speciale soorten, zoals pu-er thee, zijn een uitzondering op de regel. Pu-er mag net zoals wijn enkele jaren rijpen. De thee wordt zelfs beter naargelang de leeftijd. De micro-organismen in de thee hebben zuurstof nodig om te fermenteren en geven de thee zo meer smaak. Voor alle andere theesoorten neem je best onderstaande tips ter harte.
Verse thee is, zoals de meeste verse voedselproducten, vatbaar voor invloeden van buitenaf. Deze vijf smaakverstoorders hou je best weg van je verse theebladeren:
Theebladeren zijn niet zo goed bestand tegen licht. Een glazen pot om je thee in te bewaren is dus niet ideaal, zeker niet als die op je aanrecht of in een pinterest perfect pantry staat. Bewaar je thee ofwel in een afgesloten kast en/of in een blikken doos. Ben je toch verliefd op de thee-in-glazen-pot-look, kies dan voor donker gekleurd glas.
Daarnaast zijn variaties in temperatuur te vermijden. Ze versnellen het vervalproces van je theebladeren en zullen de smaak dus aantasten. Bewaar je thee daarom niet in de buurt van verwarming, de oven, naast een raam of in de zon, maar ga voor een plek met een constante temperatuur.
Ook bewaar je thee idealiter luchtdicht. Dat gaat het best in een afgesloten container of in een luchtdicht zakje.
Tip: Ook oolongthee mag ‘rijpen’, maar heeft daarvoor geen zuurstof van buitenaf nodig. Bewaar je oolong idealiter in een luchtdichte doos zodat het oxidatieproces zich kan verderzetten en de smaak van de thee toeneemt.
Vergeet ook niet dat thee geuren van andere producten makkelijk overneemt. Let dus op met thee die je in je kruidenkast bewaart, en hou sterk geurende voedingsmiddelen zoals uien, knoflook en kaas op afstand. Onthoud dat ook bewaardozen uit hout of plastic geuren en smaken kunnen afgeven.
Last but not least en een beetje logisch, je thee mag pas in contact komen met vocht wanneer je effectief je tasje zet. Als je je thee in een vochtige omgeving bewaart, zoals je koelkast, dan kan het vocht de smaak aantasten en je theebladeren zelfs doen schimmelen. Ook hier zit je veilig met een afgesloten potje.
Zo, hier vind je alle tips nog even opgesomd in een handige checklist:
Hopelijk helpen deze tips om je thee langer lekker te houden. Heb jij andere tips om je losse thee lang goed te houden? Laat iets weten!
Laat je theezakjes al een tijdje links liggen, of heb je de wondere wereld van losse thee nog maar net ontdekt? In ieder geval
Hoe onderscheid je de echte theefanaten van de occasionele drinkers? Vraag hen of ze ooit al te maken hebben gehad met dat vreemde